Pohjosen kierros rekikoira farmeilla tuli sitten tehtyä ja sen jälkeen on ollut jo kasvattaja koulutuksen viimeinen jakso, yrittäjyyttä sekä genetiikkaa ja synnytysoppiakin.

Lapinkierros aloitettiin Harrinivasta jossa on yli 300 huskyä. Yöpyminen tapahtui Yli-Muoniossa vanhassa koulun asuntolassa. (Siellä kävinmme oikeastaan vain nukkumassa, sillä päivät menivät tien päällä ja farmeihin tutustuessa) Seuraavana aamuna ajoimme Kolariin Sinitorpan tallille. vaikka hevoset eivät alaamme kuulukkaan. Paikka on kuitenkin sisällytetty ohjelmaamme koska aikaisemmat opiskelijat ovat sinne joskus pyytäneet ja tilan omistajalla on hienoja ajatuksia pienyrittäjyydestä, josta mekin voisimme kenties jotakin oppia. Meistäkin moni harrastaa ratsastusta, joten tilalla oli mukava käydä. Erityisesti tallin kodikas ulkoasu ja "sisustus" tekivät meihin vaikutuksen.
Matka jatkui Ylläs Huskylle jossa saimme paljon tietoa myös rekikoirakilpailuista. Viimeisenä päivänä vuorossa oli enään Polar Speed jossa saimme tutustua koirasusiin sekä muutamaan aitoon suteenkin. Elokuvan Suden Arvoitus -susia näyttelevät Polar Speedin koirasudet, jotka ovat tuttuja myös monista mainoksista ym.  Retken kuvat ovat nähtävissä galleriassani.

Eilen alkoi taas koulu pitkän joululoman jälkeen. Tämä viikko ollaan parinkymmenen kilometrin päässä sijaitsevalla Huskyfarmilla joka on rekikoira osuutta opettavan opettajamme oma tila. Tällä viikolla meidän tulisi oppia kaikki perusasiat huskytilalla työskentelystä.
Eilen opeteltiin moottorikelkalla ja mönkijällä ajoa. (Niillä kuitenkin farmin työntekijät enemmän kulevat itse kuin koiravaljakoilla) Tänään olisi ollut vuorossa koiravaljakolla ajoa, mutta mutta surkea keli pilasi suunitelman; aamusta asti satoi vettä ja lumi oli mennyt aivan sohjoksi. Koirathan toki olisivat pystyneet juoksemaan, mutta kelkka olisi muovannut sohjoista lunta niin, että kun seuraavat pakkaset tulee reitti olisi ollut niin epätasainen että me (ja turistit)  lentäisimme nurin.
Valjakolla ajo siirtyy siis huomiseen. Säästä on luvattu parempaa....pitää toivoa että lupaus pitää.