Täällä Louella sitä taas istutaan koiratalon tietokoneella...
Koulukavereille on tullut paljon uusia lemmikkejä (koiria ja kissoja), Hurttahotellissa muutamat rutiinit hieman muuttuneet ja kämppikseni vaihtunut (asunto kuitenkin sama kuin viimeksi). Mutta muuten täällä on kyllä kaikki ennallaan.

Tämä viikko on siis käyty kasvattaja kurssia. Ja taas on tullut opittua uutta todella paljon. (Kuten monen muunkin kurssin jälkeen täällä... alan kai jo toistamaan itseäni ;) )
Kurssia piti jo koulutuskurssilta tuttu Esa Harjula. Kurssi painottuu Harjulan omaan harrastamaan rotuun eli saksanpaimenkoiraan.
Osaa tämä tuntuu harmittavan, mutta itse en näe asiaa pahana. Miksi asioita ei voisi käsitellä saksanpaimenkoiran kautta? Kyllähän kaiken oppimansa pystyy soveltamaan omaan rotuunsa ja muutamia erirotujenkin piirteitä otetaan tarvittaessa esille. Ja tarvitseeko muutenkaan tuollaisella kurssilla käydä läpi ihan jokaisen rodun erityispiirteitä? Eiköhän jokainen kasvattajaksi aikova saa ne selville oman rotunsa piireistäkin. Kai minäkin vastaavan kurssin pitäjänä selittäisin kaiken, niin kuin se on juoksijalinjaisen greyhoundin kohdalla. Ja se sentään eroaa pikkuisen enemmän muista roduista kuin sakemanni :)

Ainakin ennakkoluuloni pakotteita ja ns. kovia koulutusmenetelmiä kohtaan on taas rapistunut entisestään. Tiistaina aiheena oli järjestys, kauppa ym. lait joihin kasvattaja tai koiran omistaja voi törmätä. Puheeksi tuli tottakai myös nämä paljon kohua nostaneet ja laissa enemmän tai vähemmän kielletyt koulutusvälineet; Piikki ja sähköpanta.

Kamalia kidutus välineitä, miten kukaan voi käyttää sellaisia koiraansa. Hyi hyi, mitä eläinrääkkäystä.
Ai että olenko koskaan nähnyt piikki/sähköpantaa tai pidellyt sellaista kädessä? no.... enpä oikeestaan.... Tiedänkö kyseisten laitteiden toiminta periaatteen? ööö.... en...
Miten sitten tiedän sanoa että ne kiduttavat koiraa? No totanoin......öh. luin eräältä koirafoorumilta. Kuinka monet kerrat sitä puhuukaan asioista syvällä kokemuksen rintaäänellä tajuamatta ettei minulla oikestaan olekaan mitään omakohtaista tietoa tai kokemusta koko asiasta.

Oli siis vihdoin aika korjata tiedonpuute tältä osin. Pääsimme kokeilemaan sähkö ja piikkipantaa itseemme :)
Piikkipanta ei aiheuttanut kipua käsivarressa kiristettynäkään ja sähköpannan tehot eivät myöskään riittäneet kivun tuottamiseen saatika sydämen pysäyttämiseen, kuten joskus on väitetty.
Voisin melkein väittää noiden välineiden olevan verrattavissa sitruunapantaan. En tosin ole sellaista koskaan itselläni testannut (aion kyllä testata heti kun tilaisuus tulee), mutta tuskinpa märkä/kylmä suihkaus sitruunaa naamalle kovin miellyttävältä sekään tuntuu (kun vielä pitää mielessä sen, miten paljon useimmat koirat sitruunaa inhoaa.)
Kuitenkin impulssi ja koulutuskaulain (oikealta nimeltään) ovat laissa kiellettyjä, mutta sitruuna panta ei. Miksi?

Ehkäpä syy on taas taluttimen kaksijalkaisessa päässä. Kun taidot ja tiedot koiran opettamiseen loppuu, haetaan apua jostain välineestä jonka odotetaan ratkaisevan ongelma välittömästi. Sähkö ja piikki pannalla periaatteessa voidaan saada pahaa aikaan, mutta sitruunapannalla ei. Jos vain sähkö ja piikki pantaakin käytettäisiin kuten oli alunperin tarkoitettu, ne eivät olisi kiellettyjä.

Piti alkaa kertomaan kasvattaja kurssin sisällöstä mutta jotenkin se lipsuikin piikki ja sähköpantaan. Tässäkö koko viidenpäivän kurssin sisältö? Kaikki mitä kasvattaja tarvitsee on piikki ja sähköpanta?  :)

Ei nyt sentään. Kurssilla käsiteltiin sopimuksen tekoon liittyviä asioita lain ja kennelliiton osalta, yhdistelmän valintaa (jalostaako koiria vai lisääkö vain niiden määrää), koiran rakennetta, pennun kehityskausia ym ym... Ja jatkoa kurssiin (kahden viikon verran) tulee vielä myöhemmin. Paljon on siis opittavaa vielä. :)