No niin. Vihdoin sain aikaiseksi kirjoitella taas jotain. eihän edellisestä kerrasta ollutkaan kuin reilu kuukausi.....:/

Nyt olen asustellut taas täällä Tampereella kolmisen viikkoa. (Takaisin Lappiin menen vasta helmikuussa.) Ensimmäisen viikon täällä pidin lomaa. Sai tehdä muutto järjestelyjä rauhassa ja muutenkin huilata reilun 2kk koulujakson jälkeen. Ja kaksi viikkoa olen ollut työharjoittelussa Tampereen eläinlääkäriasemalla.

Eläinlääkäriasemalla työhöni kuuluu kaikki pieneläinhoitajan hommat; vastaaminen puhelimeen (neuvonta ja ajanvaraukset), toimenpiteissä avustaminen (koiran/kissan kiinni pitäminen ym), leikkauksissa avustaminen, verinäytteiden ym. käsittely ja yleinen paikasta huolehtiminen (toimenpiteiden jälkeen paikat siistiksi seuraavaa asiakasta varten ym). Jo tuon kahden viikon aikana olen nähnyt vaikka minkälaisia tapauksia ja oppinut valtavasti.
Myös inho verta ym. iljettävää kohtaan on laantunut. Ensimmäisten työpäivien aikana sitä ehkä vielä ajatteli että "Leikkaus. Hui kamalaa", mutta nyt asenne on muuttunut ihan täysin. "Silmäleikkaus potilas kahdelta. Mielenkiintoista. Tämä täytyy nähdä."  Leikkauksista kuitenkin oppii niin paljon. Eläinlääkäritkin vastaavat kyllä mielellään kun kyselee :)
Nyt näen siis pieneläinhoitajan työn käytännössä. Sekin nimittäin on kiinnostanut minua. :)

Nuo eläinalan ammattinimikkeet ovat kyllä kaikkea muuta kuin työtään kuvaavia. Hyvin usein olen törmännyt mm. seuraavaan:
Kun kerron opiskelevani eläintenhoitajaksi minulta kysytään aionko erikoistua johonkin tiettyyn eläinlajiin. Noh.... eihän me opiskella muita kuin koiria (ja hieman kissoja), joten eipä tässä paljon erikoistumisen varaa ole...
Muutenkin olen saanut koulutuksestani kertoessa kuulla tutuilta hämmästyneitä kysymyksiä siitä että "ettekö te lainkaan hoidakkaan niitä lehmiä, hevosia ja muitakin eläimiä?"
Ja pieneläinhoitajista puhuttaessa ihmiset käsittävät kyseessä olevan jyrsijöiden, matelioiden ym. pienten eläinten hoitaja.

En sitten tiedä mikä olisi parempi nimike pieneläinhoitajalle tai eläintenhoitajalle. Kenties meillä eläintenhoitajilla se voisi olla joku selkeästi koiriin liittyvä... koiranhoitaja vaikkapa. Enemmän se työn sisältöä kuvaa kuin nykyinen nimi. Joku minulle kyllä sanoi, että eihän monessa muussakaan ammatissa ole työtään kuvaavaa nimeä, mutta aivan varmasti kaikki tietää mitä tekee lääkäri, arkkitehti tai sihteeri....
Vaikka nuo alat nyt ovat kyllä  niin tunnettuja muutenkin....

Koiranomi- nimike on aika työtään kuvaava. Tosin meillä koulussa yksi luennoitsija naureskeli koko kolutukselle. Sehän ei ole opetushallituksen tms. hyväksymä ja koulutusta vetää vanhat koiranomi opiskelijat joista jollain ei kuulemma ollut kuin joitain tuloksia muutaman lajin alokasluokasta. Ja koko koulutus hienone nimeneen on vain rahan kiskontaa. Tiedä sitten mistä hän noin tiesi kertoa.... koiranomi sivuilla mainitaan kouluttajaksi vain Janita Leino, jonka tieto taitoja en ainakaan kuulemani perusteella kyseenalaista.
Yksi valmistuneista koiranomeista mainostaa itseään tuolla Tampereen eläinlääkäriaseman ilmoitustaululla. Ja sielä kerrottiin hänen saaneen todella hyviä tuloksia aikaan ongelmakoirien kanssa. (Kun asiasta hieman kyselin vakituiselta eläinlääkäriavustajalta.)
Ehkä koiranomi koulutuksen suurin ongelma on se että se ei ole virallisesti hyväksyttyä. Jos sitten koulutuksen jälkeen et sattuisikaan saamaan työtä, et saa työttömyyskorvausta, koska sellaista ammattia kuin koiranomi ei ole olemassa. Eli pitää työllistää itse itsensä. (Mikä näemmä kyllä onnistuu)
Eli minä en liity mukaan koiranomien parjaamiseen. Kun en koko alasta voi mitään omakohtaista kertoa :)