Joskus olen miettinyt että mitä jos minulla olisikin jokin muu koira kuin greyhound?

Toisinaan tuntuu ettei mikään mitä yleisesti sanotaan koirista päde vinttikoiriin, ja kaikki mitä yleisesti sanotaan vinttikoirista ei päde greyhin. Ja kun en vielä tunne niin kovin hyvin muita greyharrastajia, niin olo on monesti aika yksinäinenkin.

Koulussa esiteltiin koirankuljetuskoppia/peräkärryä; "Näissä on ehkä vähän liikaa tilaa, sillä koirathan yleensä vain makaavat kerällä kopin takaosassa, joten eteen jää liikaa tilaa. Jos vaikka tulee kolari, koira lentää kopin seinästä läpi..." Ahaa.... no minunpa piti irroittaa yksi väliseinä kopista kun Pimu Oulun kansainväliseen siinä matkusti....jotta sillä olisi tilaa maata kyljelteen, jalat suorina . Grey kun ei juuri muussa asennossa viihdy.

Greytä on myöskin lähes mahdotonta kuljettaa auton jalkatilassa, tai bussissa/junassa penkkien välissä. Se ei pääse makaamaan sinne, ja koko matka on yhtä vikinää ja seisomista pahassa asennossa.

Grey ei viihdy kovalla alustalla kovin kauaa. (joskus luin jostain etteivät ne edes saisi nukkua kovalla alustalla johtuen niiden ruumiinrakenteesta) Lattialla nukkuessa niiden saattaa tulla myös kylmä, ja jos sohvaa, sänkyä tai pehmeää patjaa ei ole saatavilla, on odotettavissa koko yön kestävää jaksottaista vinkumista.

Greyn pitäminen flexissä on hengenvaarallista (en kyllä suosittele sitä muillekaan koiraroduille). grey saavuttaa huippunopeutensa jo parilla loikalla, joten arvata saattaa miten käy kun kelalta loppuu yllättäen nauha koiran sännätessä vaikka jäniksen perään...Joko hihna katkeaa tai ei, ja jos ei, niin seurauksena äkkipysäyksestä voi olla luiden murtumia ja vakavia sisäisiä vammoja.

Greytä ei voida nukuttaa samoilla annoksilla kuin muita samankokoisia koiria.

Jos greylle sattuu jalkavamma, ainoa paikka missä niitä voidaan hoitaa on pääkaupunkiseutu. Näin siis suurinosa harrastajista ajattelee, ja osittain näin ehkä onkin? Vain pääkaupunkiseudulle ovat sijoittuneet ne eläinlääkärit joiden tiedetään hoitaneen menestyksekkäästi greyhoundien jalkavammoja takaisin toimintakuntoon (= ratajuoksu kuntoon).
 
Greyhoundien juoksukilpailuissa ei tehdä eroa purentavikaisten, häntämutkaisten, pallipuolien tai minkään muunkaan vikaisten yksilöiden suhteen. Ja olenpa kuullut että niitä saatetaan käyttää jalostukseenkin.
GRL:n (greyhound racing liitto) kisoissa ei jaeta valionarvoja, eikä niitä kukaan tunnu kaipaavankaan. Koko touhu eroaa muutenkin suomen vinttikoiraliitosta ja kennelliitosta (GRL ei ole kennelliiton alainen vaan ihan oma liittonsa) siinä määrin ettei SVKL:n kisoissa nähdä greyhoundeja kuin ehkä muutamia koko kauden aikana.

Grey on hyvin itsenäinen, "ei tartte auttaa"- luonteinen koira. Jos kupista loppuu vesi, se käy etsimässä muualta lisää (yleensä vessan pöntöstä) tai koittaa kaivaa kupin pohjaa. (Loogisesti ajatellenhan sieltä pitäisi ilmestyä lisää vettä jos vain kaivaa tarpeeksi syvälle) ;)
Ja jos pissahätä yllättää grey asettuu seisomaan ulko-oven eteen vaiti ja odottaa että joku päästäisi sen ulos. Jos kukaan ei huomaa sitä, se tuumaa "ahaa, ette siis ehdi. No, ei se mitään, voin minä tähän matollekin päästää..."

Greyn luonne eroaa suuresti muista. Se voi olla tavattoman luupäinen ns. kova koira, mutta ei kuitenkaan siedä kovaa pakotteilla kouluttamista, komentamista ja käskemistä. Sillä se on myös muiden vinttikoirien tavoin hyvin herkkä koira.
Grey on erittäin ahne ruuan perään ja rotumääritelmässä pitäisi melkeinpä mainita että greyn omistajan keittiötasot olisi pidettävä aina tyhjinä niiden varalta, sillä greyt varastavat ruokaa (ja paljon muutakin) aina kun tilaisuus tulee.

Ja tämä ei ole koulutuksellinen puute. Monet greynomistajat (minä mukaan lukien) ovat yrittäneet tehdä kaikkensa saadakseen tavan loppumaan, mutta mikään ei tunnu auttavan. Ei hyvät eikä pahatkaan keinot.

 Lopulta kun omistajalta menee hermot,  hän käy kovistelemassa greytä itse teossa niskanahasta ravistellen, niin menee grey paniikkiin, kiljuu kuin henkeä vietäisi ja yrittää purra taikaisin. (no ehkä tuo kuulostaa jo liian hurjalta mutta en osaa tilannetta paremminkaan kuvailla)
Greyn omistajia ärsyttää kun ihmiset pitävät heidän koiriaan hemmoteltuina ja huonotapaisina. Mutta muut eivät kai vaan mitenkään voi käsittää että tälläisiä nämä nyt vain ovat.

Ja tästä asiasta oikeastaan minulle tulikin mieleen alussa mainitsemani kysymys,että mitä jos jokin muu koira olisikin parempi? Tai helpompi? Joku hieman yksinkertaisempi luonteinen koira? Vaikkapa sakemanni? Joku joka käyttää älykkyytensä ihmisten puolesta toimimiseen eikä heitä vastaan :D

Vaikka toisaalta. Mikään muu rotu ei omista niitä hyviä puolia joita greyssä on.
Mikään muu harrastus ei tarjoa sellaista jännitystä kuin greyhound racing, eikä mikään muu koira voisi sopia paremmin koti sohvalleni kuin greyhound. Grey on ainutlaatuinen. :)